Η ρουμανική εταιρεία λογισμικού OVES Enterprise υπέγραψε στρατηγικό μνημόνιο με την αμερικανική MSI Defense Solutions, πάροχο προηγμένων τακτικών συστημάτων για την άμυνα ξηράς και ναυτικού. Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης Nemesis της OVES στις αμυντικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς της MSI, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος EAGLS κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αντιπυραυλικών συστημάτων.
Η MSI, μακροχρόνιος συνεργάτης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναγνωρίζεται για το έργο της στις σταθεροποιημένες οπλικές πλατφόρμες και στις λύσεις αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η συνεργασία με την OVES αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανησυχία στην παγκόσμια άμυνα: τα συμβατικά συστήματα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο απέναντι στις αναδυόμενες αυτόνομες απειλές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Στο σημερινό μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης, η ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης με την ταχύτητα και την ακρίβεια που απαιτείται στα οπλικά συστήματα C-UAS είναι απαραίτητη για την επίτευξη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση. Το Nemesis AI θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του EAGLS™, επιτρέποντάς του να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα εντός ενός πολυεπίπεδου αμυντικού δικτύου.
Το EAGLS™ ενσωματώνει δοκιμασμένες τεχνολογίες, όπως ραντάρ 360°, πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ και απομακρυσμένους σταθμούς όπλων. Η ενσωμάτωση του Nemesis AI θα επιτρέψει στο σύστημα να αναγνωρίζει, να ταξινομεί και να προβλέπει σύνθετες απειλές χρησιμοποιώντας επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
«Το EAGLS σχεδιάστηκε ως ένα ελαφρύ, ευέλικτο και με δυνατότητα χρήσης ραντάρ σύστημα αντιμετώπισης UAS, αλλά η ενσωμάτωση του Nemesis AI το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο», δήλωσε ο Nguyen Trinh, CEO της MSI Defense Solutions. «Πρόκειται για τη συντόμευση των αλυσίδων εξόντωσης, τη μείωση της επιβάρυνσης των χειριστών και την παροχή μιας προσιτής, αυτόνομης, πολυεπίπεδης αμυντικής λύσης που μπορεί να ξεπεράσει τις αναδυόμενες απειλές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην τακτική άκρη».
Το αναβαθμισμένο σύστημα θα μπορεί να αναχαιτίζει στόχους χρησιμοποιώντας μόνο οπτικούς αισθητήρες, χωρίς να βασίζεται σε ραντάρ ή GPS – μια δυνατότητα που δεν είναι ακόμη διαθέσιμη σε αυτή τη διαμόρφωση παγκοσμίως. Το OVES θα εφαρμόσει ένα σύστημα «σύντηξης σούπερ αισθητήρων» που θα συνδυάζει κάμερες RGB, θερμικές και νευρομορφικές κάμερες για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των εισερχόμενων απειλών.
Μόλις εντοπιστεί μια απειλή, το Nemesis AI θα ειδοποιήσει το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMS) και θα προτείνει την καλύτερη μέθοδο αναχαίτισης με βάση το διαθέσιμο οπλοστάσιο. Αυτό θα υποστηρίζεται από ειδικό υλικό για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει αναπτυχθεί από την OVES, σχεδιασμένο να επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων με εξαιρετική ταχύτητα.
Η πλατφόρμα θα προσφέρει επίσης ευφυή έλεγχο του πύργου, παρέχοντας ταχύτερη και ακριβέστερη στόχευση από τα συμβατικά μηχανικά συστήματα. Αυτό θα επιτρέψει στο σύστημα EAGLS™ να εμπλέκει γρήγορα, αυτόνομα και αποφεύγοντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιώντας μόνο οπτικές εισροές και AI.
«Αυτή η συνεργασία επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της OVES Enterprise και την ωριμότητα της πλατφόρμας Nemesis AI», δήλωσε ο Mihai Filip, CEO της OVES Enterprise. «Οι συζητήσεις μας με την MSI ξεκίνησαν από μια επείγουσα, πραγματική ανάγκη: την αντιμετώπιση τύπων επιθέσεων που τα σημερινά συστήματα αδυνατούν να αναχαιτίσουν».
Ο Filip πρόσθεσε: “Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παρέχουμε κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο αναγνώρισης – προσφέρουμε μια πλήρη πλατφόρμα που αναλύει, αποφασίζει και ενεργεί με τον ρυθμό που απαιτείται στο έδαφος. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της διεθνούς θέσης μας ως παρόχου αμυντικών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης”.
Το σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, η οποία εκτιμάται στο ήμισυ της τιμής των συγκρίσιμων αμυντικών πλατφορμών που διατίθενται σήμερα. Η ενσωμάτωση θα βασίζεται σε υλικό που αναπτύχθηκε από την OVES, εξασφαλίζοντας συμβατότητα και ανεξαρτησία από άλλες τεχνολογίες.